donderdag 15 december 2011

Sinterklaas komt ook in Shanghai

De spannende dag is dan toch ook in Shanghai aangekomen. De Nederlandse vereniging organiseert de aankomst van Sinterklaas. Ze volgen dan ook de verhaallijn van het Nederlandse Sinterklaas journaal. Want het Sinterklaas journaal wordt hier gewoon via uitzending gemist bekeken. Dus er moest een rode vlag komen. Nou die hadden ze besteld maar die kwam natuurlijk met de Chinese post niet op tijd. Dus moesten ze hem zelf maken. Wouter zag het meteen. Maar we kunnen hem het wel wijs maken dat het hier allemaal hulp Pieten en hulp Klazen zijn en dat dus ook de vlag niet echt kan zijn omdat het een Nederlands feest is en wij nu eenmaal in Shanghai wonen. Het was echt geweldig geregeld allemaal. Natuurlijk omdat ook ik in de organisatie zat. Sinterklaas kwam aan over de rivier al waar de Nederlandse vereniging een restaurant had gehuurd. Het was echt helemaal super. De kinderen hadden veel plezier en Wouter mocht zelfs bij Sinterklaas komen. Na afloop was daar een cadeau.

Hulp Pieten Annelies en Wendela

Cindy deed het woord en is een van mijn vriendinnen alhier en woont bij ons op de compound

Zo zie je maar dat er veel Nederlandse kinderen wonen. De Vlamingen deden hun intocht een weekje later.

Daar komt hij dan eindelijk

Wouter ging er totaal in op. Bakker Bastiaan (Nederlandse bakker) had voor speculaas en chocolade gezorgd. Maar ook veel ouders hadden strooigoed opgestuurd. Want dat verkopen ze hier nou eenmaal niet. En Sinterklaas is een enorm snoepfeest natuurlijk.



We hebben ook met wat dames van de compound een Sinterklaas knutsel ochtend georganiseerd. Het was een groot succes. Wat een lol. Je kunt hier heel goed knutselspullen kopen. En het is super goedkoop.....dus knutsellen kun je zeer goed organiseren.


Een pietenmuts en een Sinterklaasje waren het resultaat

Ons knutselclub moest even op de foto.

Maar dan de grote Sinterklaas pakjes middag. Normaal vieren we Sinterklaas met de opa's en oma's maar dat moest dit jaar even anders. We hebben Rocio en Stefanos gevraagd om het met ons te vieren. Dat is natuurlijk best lachten gezien het feit dat zij heel het Sinterklaasfeest niet kennen. Maar Wouter en Stefanos zijn dikke vrienden en dus was het een geweldig succes. Ze deden het spelletjes goed mee en schrokken enorm van Black Piet.




Hij wist dat er een zwarte Piet zou komen maar het is zo lang wachten.


Maar daar is hij dan eindelijk. Hé ik weet wie jij bent......jij bent Quinten. Ja hoor, Wouter zag onmiddelijk wie het was. Maar ook hier heb ik er weer een verhaal van kunnen maken zodat het toch weer goed kwam. Onze Wouter is net iets te oplettend.

Wat een gezelligheid en al die cadeautjes.



Hij is heel erg verwend. Een step, schoenen, knuffel, Lego, Playmobil, bal enz..

Na afloop genieten van de kadootjes en Rocio en Stefanos hebben een hapje meegegeten. Van mijn nieuw bordjes en schaaltjes.

Just a day in Shanghai.

Wouter en Siebe

Wouter Rocio en Hans op weg naar de hoogte toren

On top off Shanghai

Heel eng met glas als vloer.




Politie fiets

Mao


Wouter eerste optrede

woensdag 7 december 2011

Nog een aardig dagje in een waterstadje

Net buiten Shanghai is veel water. Er zijn dan ook ten westen van Shanghai veel traditionele waterstadjes. Deze is erg dichtbij en het bezoeken waard. Verwacht niet dat je ergens een lunch kunt krijgen met herkenbaar eten........dat dan weer niet. Maar het is prachtig.







Weekendjes en dagjes

Zoals jullie begrijpen genieten we zo veel mogelijke van onze tijd in Shanghai en dat betekend dat we veel dagen op pad gaan om van alles te bekijken en te ontdekken.

Zo is Brenda een dagje gaan wandelen met de Nederlandse vereniging georganiseerd door Judith van onze compound. Zij organiseert wandelingen voor toeristen en bedrijven. Ze weet veel van Shanghai en brengt het erg leuk. Het was een erg leuk gezelschap en we wandelden die dag door Old Town. Dit is een deel van Shanghai wat nog oud is gebleven en waar de bulldozers de huisjes nog niet hebben plat gegooid. Je ziet er van alles, ook dingen die je misschien liever niet ziet. Judith weet vaak de straatjes waar je normaal even niet door loopt. Het was een geweldige tour.
We begonnen in Yu An garden. Dit is een tuin in Shanghai. Maar dan wel een hele bekende en er is dan ook geen toerist die hier niet heen gaat. Gelukkig gingen wij niet naar de tuin zelf. Wij gingen naar een thee-ceremonie. Dat was voor mij een geheel nieuwe ervaring. We kregen allemaal soorten thee te drinken die op een speciale manier wordt gemaakt. Van de ene gaat je bloeddruk naar beneden en de ander zorgt voor een gezonde lever. Ik heb vooral de thee tegen rimpels gedronken, maar helaas ook dat helpt niet. Ik zal het er dus toch mee moeten doen.

Via oude straatjes naar de Yu An markt. Hier kun je werkelijke alles krijgen. Van onderbroeken tot knutsel spullen. Maar ook pruiken en kaarten. Noem het maar op en het is er.........echt. Het kost ook echt bijna niets. Als we weer naar Nederland gaan neem ik hier een vracht aan knutselspullen mee. Het is een geweldige ervaring om daar rond te lopen. De Chinezen zorgen er wel voor dat je je vermaakt.
In de straten is veel armmoede te zien. Mensen leven op straat en iedereen zorgt wel voor zijn eigen eten. De arme mensen verkopen van alles en nog wat of ze zijn kapper of fietsenmaker. Dan kopen ze wat ballonen en verkopen ze ballonen. Of ze hebben wat gereedschap en plakken je band. Bedelaars zijn er wel maar niet veel voor zo'n grote en arme stad. De Chinezen zijn trots en accepteren geen fooi. Als ze 10 rmb vragen willen ze ook niet meer. Voor hun is fooi gelijk aan armoede. Dit kindje op de foto kan niet naar school. Haar ouders zijn illegaal in Shangai. Ze hebben geen vergunning om in Shanghai te wonen en te werken. Dat doen ze wel maar omdat een vergunning duur is doen ze het zo. Dat betekend wel dat je niet verzekerd bent en niet naar school kunt. Veel van deze mensen wonen op hun bakfiets onder bruggen of in oude containers die ze dan inrichten als huis. Als ze geluk hebben wonen ze bij familie of vrienden. Chinezen helpen elkaar vaak wel.
Dit is zo'n bakfiets. Echt alles wordt op deze fietsen vervoerd. Soms zo vol dat ze omvallen. De eigennaar van deze fiets verzameld karton dat hij zelf uit de vuilnis heeft gehaald. Niemand zal hier zelf het afval scheiden. Dat gebeurt op speciale plekken. Daar stinkt het dan ook geweldig. De ene zorgt voor het papier en de ander voor het plastic. Daar krijgen ze dan weer geld voor als ze het inleveren. Zo geef ik mijn Ayi ook al mijn plastic. Daarmee verdient ze dus extra. Op deze bakfietsen zitten ooit hele gezinnen en dat is hun bezit..........alles.
Deze dame repareert of maakt kleding. Buiten op straat. Ze heeft wel een huis, een smalle pijp van 1 meter breed met een verlaagd plafond waar ze slaapt. Geen verwarming en geen toilet of douche. De huizen staan ook op een soort compound en daar is 1 toilet gebouw met twee douches en twee toileten. Dus in de rij en over hygiene spreken we gewoon niet.
Dit gezin is slager. Je begint gewoon als slager of kapper. Er zijn geen opleidingen voor. Je bent het gewoon. Een koeling????? Vliegen??????????
Dit was een zeer gezellig bamboo verkoper. Je koopt een stukje bamboo en daar knaag je dan op. Het smaakt naar suiker.......in elk geval zoet. Maar deze man is dus groenteboer en heeft echt geen Havo.
Dit zijn de straten in een Chineze compound. Ze leven samen en helpen elkaar. Als je naar binnen kijkt mag je nooit meer klagen.
Nadat we old town hebben verlaten zijn we naar de vogel en krekel markt gegaan. Echt iets voor mij.......die alles met meer dan vier poten verafschuwd. In de buisjes die je hier boven ziet zitten krekels. Zo worden ze boos gemaakt. Ik snap die krekels wel......ik zou ook boos worden. Nadat ze goed boos zijn gaan ze vechten. En daar verdienen de mensen dan weer geld mee. Het is alleen verschrikkelijke duur om goede krekels te kopen en dus is dit dan weer voor de wat rijkere Chinesen.
Dit is ook wel leuk om even te vertellen. Honden werden tot voor kort heerlijk opgepeuzeld door de Chinezen. Echter was het een paar jaar geleden het jaar van de hond. Nu is het beest heilig en nu hebben ze ze als huisdier en wordt het gezien als statussymbool. Ze hebben zelfs een 1 hond-regel net als met kinderen. Elk gezin 1 hond en 1 kind.